Gå til hovedinnhold
For ansatte Søk

Strategiprosess 2024

Strategiprosessen er nå kommet dit at et første utkast sendes på høring. Nedenfor kan du lese utkastet og høringsbrevet.

Høringsinstanser er alle fagseksjoner, administrasjonen, Studentutvalget og fagforeningene, men det åpnes også for at hver enkelt kan sende inn egne høringssvar.

Fristen for å sende høringssvar er 1. oktober.

Alle høringssvar sendes til Anders Eggen.

På denne siden finner du også en pdf-versjon av høringsutkastet i view.publitas-versjon. Den kan lastes ned slik at det blir enklere å legge inn kommentarer og eventuelle forslag til endringer.

Norges musikkhøgskole 2025–2035

Lyttende – lærende – levende

Norges musikkhøgskole (NMH) er en institusjon breddfull av lyd. Vår klang, vårt tankegods og våre identiteter beveger, utfordrer og gir gjenlyd i samfunnet. Gjennom lyd og lytting, lærende og levende felleskap skal NMH bidra til et inspirert, trygt, demokratisk og åpent samfunn. Med denne visjonen går vi inn i framtiden.

Gjennom hele 2024 har vi utfordret kollegaer og studenter, samarbeidspartnere i musikkfeltet, politikere og andre til å svare på spørsmålet "Hvor er NMH i dag og hvor skal vi være om ti år?" Ut fra disse samtalene har vi formet Norges musikkhøgskole 2025-2035: Lyttende lærende levende.

Strategien er kondenserte svar på spørsmålet om hva NMH skal være, og åpner samtidig flere spørsmål: Hvem er NMH for? Hvilken verden skal Musikkhøgskolen virke i framover? Hvordan kan refleksjonene spørsmålene fører med seg prege studiene, forskningen og det kunstneriske utviklingsarbeidet? Hvordan kan verdiene i musikken og kunstfeltet deles med større deler av samfunnet?

En strategi skal sette retning og være en støtte i å handle, inspirere og prioritere fra år til år. Den skal også stimulere til utvikling på kryss og tvers i organisasjonen og peke på hvordan NMH samspiller med omverdenen, i tråd med målene i utviklingsavtalen med departementet.

I arbeidet med strategien har vi tatt utgangspunkt i kjerneoppgavene og kommet med retningsforslag i form av strategiske intensjoner som kan virke effektivt og bredt i institusjonen. Intensjonene skal få utdanning, forskning og kunstnerisk utviklingsarbeid (FoU) og formidling til å realiseres og utvikles sammen i en god helhet. Som et premiss ligger organisasjonen vår, fellesskapet, strukturen og kulturen vi utvikler NMH gjennom.

Grafisk framstilling av intensjonene og de tre søylene, undervisning, FoU og formidling. Grønne felter som toner ut.
Strukturen på strategien kan illustreres som i bildet over.

Strategiske intensjoner

Strategien bygger på fem intensjoner. Det som er formulert her, utgjør overskriftene til de fem målområdene i strategien, som igjen beskriver hvordan intensjonene er tenkt å virke innenfor utdanning, FoU og formidling – egentlig alt vi gjør.

I de fem intensjonene tar vi utgangspunkt i at tiåret fra 2025 vil innebære økt press i den offentlige økonomien. Med hardere politiske prioriteringer følger et sterkere behov for å synliggjøre og løfte fram musikkens rolle og betydning i samfunnet. Musikkhøgskolen har et stort ansvar for å utdanne til framtidens musikkliv, både gjennom å forvalte tradisjoner og å skape nytt. Kvaliteten og den kontinuerlige videreutviklingen av fagområdene er i sin tur avhengig av gode samarbeidsrelasjoner internt og eksternt.

Åpenhet er en sentral verdi i et mangfoldig felleskap, nasjonalt og internasjonalt. NMH vil i løpet av det neste tiåret tenke nytt om rekruttering fra ulike samfunnsgrupper og dermed også om innholdet i utdanning, FoU og formidling. Det gir spennende framtidsutsikter!

I en femte organisatorisk «bjelke», er intensjonen at vi til enhver tid skal ha en kultur og struktur som støtter opp under og driver NMH framover, på måter som er økonomisk, menneskelig og økologisk bærekraftige.

Alt i alt skal strategien styrke NMHs nøkkelposisjon innen høyere utdanning og i musikklivet. Vi skal fornye feltet innenfra. Historien vår, evnen til å lytte, lære og skape levende nytt er et godt utgangspunkt.

Sammen skal vi løse samfunnsoppdraget – i musikk, med musikk og gjennom musikk.

Strategisk plan for Norges musikkhøgskole 2025-2035 - Høring

Beskrivelse av strategiprosessen

I desember 2023 (sak 39/23) vedtok høgskolestyret prosess for utvikling av ny strategisk plan.

Målet med prosessen har vært å skape grunnlag for en godt forankret strategi som kan understøtte organisasjonens utvikling og styrets retningsvalg i årene som kommer. Det har vært lagt opp til en bred prosess der styret, ledelsen, ansatte, studenter og andre interessenter har kunnet delta i arbeidet med å utvikle visjon, strategiske hovedområder og mål for institusjonen. Arbeidet har vært forankret i en prosjektgruppe der rektor, prorektor, direktør og seniorrådgiver Anders Eggen har deltatt og vært aktive bidragsytere.

Strategien har vært tema på fellesdager i januar og august 2024. I tillegg er det gjennomført seksjonsvise møter der prosjektgruppa har møtt fagmiljøene for å få deres tanker og innspill til ny strategi. Det er også avholdt to innspillsmøter i administrasjonen.

Et bredt utvalg av eksterne interessenter som representerer mer enn 50 organisasjoner og foreninger har blitt invitert til møter med prosjektgruppa. Gjennom denne dialogen har vi fått belyst både hvordan disse ser på NMH i dag og hvilken rolle og posisjon de mener at vi bør innta i framtiden.

På bakgrunn av dette ble det i juni 2024 invitert til et styreseminar der det ble arbeidet videre med å identifisere strategiens hovedområder. Her ble styret, ledere, studenter og representanter for arbeidstakerorganisasjonene bedt om å utvikle og konkretisere hva som skal være Musikkhøgskolens strategiske intensjoner for den neste 10-årsperioden. Disse innspillene har prosjektgruppa arbeidet videre med.

I det vedlagte presenterer prosjektgruppa et utkast til strategi med fem hovedintensjoner. Sammen med målene som er fastsatt i institusjonens utviklingsavtale, vil disse gi retning til de strategiske valgene som institusjonen må ta de nærmeste årene for å videreutvikle og opprettholde vår posisjon som en av Europas fremste utdanningsinstitusjoner innen fagområdet musikk. Hver intensjon er fulgt av en tekst som utdyper og forklarer (situerer) intensjonen. Deretter er det punktvis listet opp aktuelle målsettinger innen området.

Om høringen

Høringsutkastet sendes på høring til alle fagseksjonene, administrasjonen, Studentutvalget og arbeidstakerorganisasjonene ved Norges musikkhøgskole. Høringssvarene vil legges ved styresaken som skal diskuteres i styrets møte 17. oktober 2024.

Høringsinnspillene bes om å konsentrere seg om å besvare følgende spørsmål:

  • Har dere innspill til strategiens hovedinnretning og form?
  • Er de fem hovedintensjonene som nå er formulert, tydelige når det gjelder å gi strategisk retning for vår videre utvikling?
  • Er tekstene som er formulert under hver intensjon dekkende? Har dere forslag til supplerende tekst eller områder som bør nevnes?
  • Under hvert punkt er det formulert mer spesifikke tiltak/ utviklingsområder. Kan disse suppleres? Bør noen tas ut?
  • Andre kommentarer

Frist

Fristen for å sende høringssvar er tirsdag 1. oktober. Høringssvarene sendes til Anders Eggen.

Vi ber om at høringsinnspillene er relativt korte og konsise. Vær gjerne så konkrete som mulige når det gjelder endringer/tilføyelser.

Vi håper på mange og gode innspill!

Overordnet tidslinje for strategiprosjektet

Prosjektorganisering

Hva skjer videre?

Prosjektgruppa går gjennom høringssvarene og legger dem ved styresaken om ny strategi på styrets møte 17. oktober 2024.

Etter styremøtet vil prosjektgruppa vurdere og innarbeide innspillene fra høringsrunden og fra styrets behandling. Prosjektgruppa utarbeider ny versjon som legges fram for styret for vedtak 12. desember.

Ledelsen vil vurdere på hvilke områder NMH eventuelt skal utvikle understrategier.

Still spørsmål om du lurer på noe

Møter mellom strategigruppa og seksjoner

Les også