Gå til hovedinnhold
For ansatte Søk

Bilder og bildebruk

Hvordan får du tak i et bilde du kan bruke og hvilke retningslinjer må du følge?

Bruk FotoWare til bilder

NMH har anskaffet et forvaltningssystem for bilder og video, kalt FotoWare. Der ligger det godkjente og illustrerende bilder, noen gruppebilder og portrettter, litt fra byggene våre og ulike samspillssituasjoner du kan bruke i ditt virke på jobb. Selv om NMH har kjøpt bildene og godkjent med samtykke, må du kredittere bildene med fotografens navn.

Ikke bruk bilder fra Google bildesøk

Å bruke Google bildesøk gir en helt vilkårlig blanding av bilder som både kan være fribruk og med copyright. Unngå å finne bilder på den måten. Bruk av bilder man ikke har rettigheter til, kan gjøre at det plutselig faller en stor regning inn i innboksen din.

Trygge bildekilder

Trygge måter å finne brukbare bilder på, er å bruke gratissider med såkalte «commons». Det er bilder uten rettigheter (aka public domain) eller bilder som er tilgjengelige for gratisbruk så lenge man krediterer. Eksempler på det er nettsidene Flickr eller Wikimedia. Her står det på alle bildene hva slags krav de har.

Et trygt alternativ er å ta et bilde selv. Eller du kan låne av noen andre som du får tillatelse fra.

Kreditering

Bilder skal generelt alltid krediteres. Bilder er åndsverk som komposisjoner er det. Unntaket er når de er helt «public domain».

Universell utforming av bilder

Bilder skal ha forståelig tittel og alternativ tekst dersom de skal publiseres digitalt. Les mer om universell utforming.

Spørsmål?