For ja, det er sånn at NMH har masse ressurser tilgjengelig for dere. Ressurspersoner, utstyr, konsertmuligheter, fag, og studieretninger. Bruk dem! Jeg håper at dere virkelig koser dere med de muligheten dere nå har.
Ta vare på de rundt dere
Men, før dere øver dere gule og blå de neste månedene, har jeg noen oppfordringer til dere. Midt oppi deres iver vil jeg oppfordre dere til ikke bare å ta vare på de rundt dere, hverandre, men også dere selv. Fordi, dere skal nå finne balansen i det å være musikkstudent, både det sosiale, faglige, fysiske og psykiske. Det kan være vanskelig å skjønne hvordan man skal finne denne balansen. Og når man føler seg litt usikker på hva man skal gjøre, så ser man ofte på de rundt seg. Vi leter etter ting vi kan kvantifisere hos andre, og sammenligne i oss selv. For oss musikere går dette kanskje særlig på teknikk.
Hva er egentlig teknikk?
For ja, dette med Teknikk med stor T er et stort og skummelt ord for oss musikere. Det er noe vi jobber med og jobber mot. Vi blir glade hvis vi har det, og vi kan skamme oss over å ikke ha det. Teknikk er en av veldig få ting vi som musikere tillater oss å kvantifisere. Og derfor tror jeg at alle musikere har godt av å tenke litt mer på hva dette ordet faktisk betyr. Fordi ordet teknikk i vår betydning omhandler gjerne det rent fysiske, det mekaniske.
Hvor godt det fysiske arbeidet er utført, og hvor effektivt det fungerer. Derfor er ironien stor når man ser på ordets opphav. (Nå kommer det en liten språkleksjon): Ordet teknikk kommer nemlig fra gammelgresk «techne», og lar seg ikke direkte oversette. Men, Techne har i moderne gresk blitt til Technis, det nygreske ordet for kunst. I gammelgresk betydning var dermed det fysiske arbeidet lagt i et håndtverk og det kunstneriske uttrykket uadskillelige.