Gå til hovedinnhold
For ansatte Søk

Musikkhøgskolen bykser fremover

Kontrabassist står og spiller på NMHs fargerike bro

Norges musikkhøgskole har hatt en oppsiktsvekkende fremgang på QS Ranking in Performing Arts siden i fjor. – En organisk utvikling og så et stort jafs, sier rektor Peter Tornquist.

De siste tre årene har skolen ligget på henholdsvis 35., 33. og 29. plass – før vi i 2021 hopper hele 21 plasser og kaprer en 8. plass. For aller første gang er vi øverst blant de nordiske kunstutdanningene.

En skandinavisk juvel

Rektor Peter Tornquist forteller om en bevisst satsning på økt mobilitet og rekruttering av utenlandske lærere og studenter. Han mener at det gradvis har bidratt til et bedre og bedre omdømme.

Bare i løpet av de siste årene har Musikkhøgskolen hatt samarbeidsprosjekter med blant annet skoler og andre aktører i Georgia, India, USA, Kina, Australia og Sør-Afrika. Rektoren kaller det en 360-graders dialog med omverdenen.

Tornquist har også brukt mye tid på å utvikle skolens internasjonale nettverk. Han peker på internasjonale samarbeid og prosjekter som et viktig bidrag til økt synlighet. Bare siden slutten av 2019 har Musikkhøgskolen etablert blant annet HOMESIDE, ECMA Pro og Jazz Workshop, som alle foregår på tvers av landegrenser. I 2020 åpnet også en internasjonal, engelskspråklig bachelor.

– Plutselig oppdager folk der ute denne lille juvelen oppe i Skandinavia.

Peter Tornquist Rektor
Svart-hvitt. Peter gliser til fotografen. Nærbilde.

– Vi har alltid hatt et internasjonalt perspektiv, og satsningen bygger på det Eirik Birkeland og andre rektorer har gjort før meg, sier han. – Vi har turt å ta plass, og Eirik pleide å bruke mottoet "internasjonalt toneangivende".

– Plutselig oppdager folk der ute denne lille juvelen oppe i Skandinavia, sier Tornquist.

Underdog

I metropoler som Paris, London og New York, er de aller fleste universitetene mye større enn Musikkhøgskolen. Hva betyr dette for en relativt liten institusjon i en like liten hovedstad?

– Det har nok en positiv effekt på rekrutteringen. QS Ranking brukes gjerne av internasjonale studenter som vil se hvor det er kult å komme inn.

Skolene i toppen er bautaer i fagmiljøet – Juilliard i New York, The Royal Academy i London, og deretter, i samme sjikt: Norges musikkhøgskole.

– Det bekrefter at det etterlatte inntrykket er at vi er en bra institusjon.

Dører som går to veier

Tornquist tror vi vinner på internasjonal satsning og på å hente inn folk fra utlandet, og på måten vi kommuniserer på.

– Vi har utelukkende noe å tjene på dette, for musikkutdanning er et av de mest internasjonale fagfeltene som finnes, mener rektoren.

– Tiden der vi kunne være oss selv nærmest, er over.

Peter Tornquist Rektor

– Hver gang vi åpner døren for en internasjonal gjest, åpner det seg en dør for oss også. Tiden der vi kunne være oss selv nærmest, er over.

Peter Tornquist går av som rektor 31. juli i år, etter to fireårsperioder.

Hvordan føles dette for en avtroppende rektor?

– Jeg skal ikke legge skjul på at det er morsomt å gå av med flagget til topps, sier han og smiler.

Artikler relevante