Gå til hovedinnhold
For ansatte Søk

Musikkpolitikk for framtiden

Sigrid Royseng og kulturminister Lubna Jaffrey står sammen på scenen og smiler.

NOU-en om det norske musikkfeltet er overlevert til kulturministeren, som håper folk vil utfordre, utdype og heie på innholdet.

– Det som er helt nytt med denne NOU-en er at den ikke bare ser musikkpolitikken som kulturpolitikk. Utvalget mener at musikkpolitikk er virkemidler fra mange politikkområder, sa professor Sigrid Røyseng.

Drammensbiblioteket var fullstappet mandag formiddag, da hun lanserte Musikkutvalgets rapport «Musikklandet. Flerstemt musikkpolitikk for framtiden».

Musikk tilbake i lærerutdanningen

Røyseng har ledet utvalget siden det ble opprettet ved kongelig resolusjon i 2023, med mål om en helhetlig gjennomgang av musikkfeltet i Norge. Oppgaven har vært å se institusjoner, organisasjoner, frivillighet, skapere, utøvere og virkemiddelapparatet i sammenheng.

Blant anbefalingene fra utvalget er å gjøre musikk til et obligatorisk fag i grunnskolelærer-utdanningen igjen, å forenkle og samordne ordninger som kan styrke frivillighetens autonomi, å opprette musikkterapistudium i Tromsø, og opprettelsen av et investeringsfond for kreativ næring.

– Et nytt og viktig bidrag med denne NOU-en er også at den gir et kunnskapsgrunnlag om samisk musikkliv, og de nasjonale minoritetenes musikkliv, sa Røyseng.

Sigrid Royseng står på en scene og snakker til en sal full av mennesker.

Videre fortalte hun at det var helt uaktuelt for utvalget å levere en NOU i 2025 uten et bærekraft-perspektiv: sosial bærekraft, økonomisk bærekraft og miljømessig bærekraft.

– I tillegg har utvalget valgt å ta et mangfolds-perspektiv. Det mener vi må forstås på to måter: Det handler om uttrykksmangfold, og det handler om menneskemangfold.

– Kan vi skru på noen knapper som gjør situasjonen lettere eller bedre for de som har hverdagen sin i musikken?

Kulturminister Lubna Jaffery
Forsiden av en rapport med tittelen «Musikklandet. Flerstemt musikkpolitikk for framtiden».

Ut på høring

Kulturminister Lubna Jaffery var klar til å lese den 575 sider lange rapporten.

– Vi har en rekke verktøy, og flere gode ordninger, som omfatter eller er spesifikt rettet mot musikkfeltet. Men spørsmålet er om vi kan jobbe lurere, sa hun i sin tale.

– Kan vi skru på noen knapper som gjør situasjonen lettere eller bedre for de som har hverdagen sin i musikken? Kanskje er det også noen blindsoner som bør fanges opp.

I følge kulturministeren er planen nå å sende NUO-en ut på høring, «så snart det lar seg praktisk gjøre».

– Jeg håper selvsagt på stort engasjement i høringen. Alle som vil kan heie på, utfordre eller utdype det utvalget har skrevet i denne NOU-en, sa hun.

Artikler relevante