Bassist og komponist Eline Rafteseth kommer til stipendiatforum for å fortelle om kreative prosesser, om å miste seg selv, og om å komme ut på “den andre siden”. I håp om å få hjelp med en belastningsskade, kom Eline i kontakt med to grupper - The Bright Path, en new age meditasjonssekt, og den anerkjente musikkpedagogiske metoden Timani. Ifølge Eline ble det etter hvert tydelig at det fantes enkelte likhetstrekk mellom disse gruppene - i en periode var hverdagen preget av traumeterapi, psykisk manipulasjon og hemmelige navn på sanskrit.
I samtale med stipendiat Anders Veiteberg forteller Eline forteller om sitt virke som musiker og om arbeidet med stykket “How to Lose Oneself”. Verket tar utgangspunkt i en sang på sanskrit som Eline ble bedt om å synge hver morgen i den ene gruppen. I “How to Lose Oneself” blir teksten plukket fra hverandre, dekonstruert og vridd inn i en ny sammenheng. Stykket ble urfremført under Borealisfestivalen i 2023 av ensemblet YrrY+, og er et eksempel på hvordan vonde erfaringer kan brukes og bearbeides i en kreativ prosess. Likevel er ikke et slikt arbeid uten risiko - for kanskje man kan risikere å gjenoppleve noe av det som man vil gi slipp på?
Flere kan kjenne seg igjen i noen av Elines erfaringer - å ville gi alt for å bli god, eller å bli så overfokusert på tekniske detaljer at det til slutt blir umulig å spille et helt stykke. Hvordan kan man være kunstner på en sunn måte uten “å miste seg selv”? Og er det mulig å lære av disse erfaringene for å skape et rausere og mer inkluderende musikkliv?
Om Eline Rafteseth
Eline Rafteseth er leder og bassist i indiejazz-gruppen Shakai, som ga ut platen “Fragments” i fjor, og spiller også i bandene Duesund, NH3 og Soft Noise Ensemble. Hun er også konsertarrangør og lydtekniker, og driver konsertserien “Playdate” for improvisert musikk på Landmark. For tiden er hun masterstudent ved jazzlinja i Bergen.