Foto: Ina Strøm
Stipendiatforum
Om norsk motstandskamp og forbudte sanger under andre verdenskrig
Tema: De sang for livet
Per Vollestads bok De sang for livet er den første samlede fremstillingen av motstandssangene fra andre verdenskrig. Boken handler om sangens betydning for å overleve i et okkupert Norge. Under krigen skrev vanlige folk slagkraftige og morsomme motstandstekster til kjente melodier. Sangene var fulle av harselas og hverdagsliv; fromme tanker og galgenhumor.
Det var farlig å synge disse sangene: nygifte Jenny og Johan Strand ble arrestert fordi det ble framført en ulovlig vise i bryllupet deres. Ekteparet måtte tilbringe resten av krigen på Grini fangeleir utenfor Oslo, og en av bryllupsgjestene ble til og med sendt til konsentrasjonsleir i Tyskland. De sang for livet er full av slike historier. Boken er relevant for alle som er interessert i musikkens betydning i konflikter og i vanskelige tider. Den er også et innspill til diskusjoner om kunstnerisk kvalitet: for selv om noen av tekstene kan virke banale, får de en stor kraft og betydning fra sammenhengen de er skrevet i.
Om Per Vollestad
Per Vollestad var den første som ble tatt opp til doktorgradsprogrammet ved Norges Musikkhøgskole i 1999, og han disputerte nesten fire år senere med avhandlingen Jeg bærer min hatt som jeg vil - Christian Sinding og hans sanger. Avhandlingen besto av en monografi og tre CDer - det var et slags kunstnerisk og vitenskapelig hybridprosjekt. Vollestad er sjeldent mangesidig: han har hatt en lang karriere som operasanger på de største scenene i verden, og er også en anerkjent liedfortolker. De siste årene har han opparbeidet seg et stort repertoar av motstandssanger, revysanger, reklamesanger og viser, som han ofte fremfører med trioen "Gutta på Skauen".
Om stipendiatforum
Kontakt
Publisert: 11. okt. 2024 — Oppdatert: 8. nov. 2024