Gå til hovedinnhold
For ansatte Søk

Lindemanprisen 2023 til Runar Tafjord

Runar Tafjord med horn. Fra siden. Ser ned og smiler. Grønn bakgrunn.
– Dette kom jo som lyn fra klar himmel. Det var absolutt ikke noe jeg hadde sett for meg, sier årets vinner av Lindemanprisen Runar Tafjord.

Runar Tafjord får Lindemanprisen for 2023. Han mottar prisen for sitt banebrytende arbeid både som utøver, pedagog, dirigent, musikkskaper og tilrettelegger. Mira Thiruchelvam får De Unges Lindemanpris.

– Dette kom jo som lyn fra klar himmel. Det var absolutt ikke noe jeg hadde sett for meg. Men det er naturligvis en stor ære å få prisen, sier Runar Tafjord (65).

Kjent fra Brazz Brothers

Hornisten som opprinnelig er fra Langevåg på Sunnmøre bor nå i Ålesund. For folk flest er han kanskje mest kjent som medlem i gruppa Brazz Brothers, som utrolig nok har holdt det gående i 42 år og som ikke har tenkt å gi seg på lenge ennå.

Runar Tafjord har gjort et banebrytende arbeid både som utøver, hornpedagog, dirigent, instruktør, musikkskaper og tilrettelegger.

Begrunnelsen til Lindemans legat
Runar Tafjord i halvfigur forfra utendørs. Holder hornet i venstre hånd. Ser rett fram og smiler.

Lang karriere på valthorn

– Årets prisvinner har bak seg en lang karriere som utøver på valthorn, både solistisk og i ensembler. Som student på Norges musikkhøgskole i 1980-årene videreutviklet han gehørspill som hovedprinsipp i musikkopplæringa, både som metode for egenutvikling og for samspill. Metoden involverer lytting og imitasjon og samspill, improvisasjon og rytmisk musikalsk lek. Dette er spesielt viktig i amatørkorpsbevegelsen og for rekruttering av talenter til høyere musikkutdanning, sier styreleder Einar Solbu i Lindemans Legat.

Banebrytende arbeid

Ifølge Solbu har Runar Tafjord gjort et banebrytende arbeid både som utøver, hornpedagog, dirigent, instruktør, musikkskaper og tilrettelegger.

– Alle disse delene av en musikertilværelse henger uløselig sammen i hans liv, og i hans arbeid er pedagogens handlingsrom uløselig knyttet til at de utøvende og skapende aspekter også er med, hele tiden.

– Akkurat nå er dette det viktigste jeg gjør. Å spille med barn, å ha en utøvende rolle sammen med dem, å se at jeg kan tenne en gnist eller få fram en lyst hos dem til å spille.

Runar Tafjord
Runar Tafjord med horn. Helfigur forfra. Lys mønstet bakgrunn.

Nytt musikalsk materiale

De siste årene har Runar Tafjord også undervist og bidratt med utvikling av nytt musikalsk materiale som er tilrettelagt for deltakerne i prosjektet Fargespill, Ålesund. Her utnyttes gehørspill i arbeidet med å integrere norsk ungdom, flyktninger og innvandrere. I denne sammenhengen har Tafjords undervisning en tilnærming som inkluderer alle deltakerne, uansett nivå, alder og etnisk eller religiøs tilknytning.

– Akkurat nå er dette det viktigste jeg gjør. Å spille med barn, å ha en utøvende rolle sammen med dem, å se at jeg kan tenne en gnist eller få fram en lyst hos dem til å spille og til å fortsette, ja det er helt essensielt, sier Runar Tafjord.

Mira Thiruchelvam i folkedrakt holder en fløyte opp på skrå. Halvfigur forfra. Alvorlig uttrykk.
Fløytisten, komponisten og produsenten Mira Thiruchelvam får De Unges Lindemanpris 2023.

De Unges Lindemanpris til Mira Thiruchelvam

Fløytisten, komponisten og produsenten Mira Thiruchelvam (f. 1994) fra Bergen er valgt av Runar Tafjord til å motta De Unges Lindemanpris.

– Sjangerløst uttrykk

– Mira spiller bansurifløyte på høyt kunstnerisk nivå og hun har et sjangerløst uttrykk som inkluderer flere stilretninger som jazz, hip-hop, Bollywood og klassisk sør-indisk musikk. Dette gir et nytt inntrykk av det flerkulturelle Norge som jeg svært gjerne tar imot, sier Tafjord i sin begrunnelse for prisen.

Tafjords første møte med Mira var i 2017 og gjennom Fargespill Bergen da de hadde konsert med KORK i Grieghallen.

– Mira spiller bansurifløyte på høyt kunstnerisk nivå og hun har et sjangerløst uttrykk som inkluderer flere stilretninger som jazz, hip-hop, Bollywood og klassisk sør-indisk musikk.

Runar Tafjord om Mira Thiruchelvam
Mira Thiruchelvam i grå dressjakke og grønn kortbukse sitter på en krakk med en fot opp og den andre i gulvet. Blå bakgrunn.

– Faglig dyktighet og originalitet jeg sjelden hører

– Spillet hennes ga et sterkt inntrykk av et musikalsk talent. Siden har jeg hørt henne i flere sammenhenger, og hun blir bare bedre og bedre. Mira viser en faglig dyktighet og originalitet jeg sjelden hører. Så jeg gleder meg over Miras fortsatte utvikling i årene som kommer og at spillet hennes skal pirre vår nysgjerrighet til å skape og dele, sier Runar Tafjord.

Mira har tamilske røtter og mange har hørt henne spille tamilsk tradisjonsmusikk. Men hun er kanskje mest kjent som medlem i verdensmusikkbandet 9 Grader Nord. Tidligere i år var hun også med som musiker på Karpes Europa-turne. I høst blir det også premiere på Oslo World på prosjektet Panone 448C with Cumin som hun gjør sammen med Vestnorsk Jazzensemble

Lindemanprisen 2023

Velkommen til festkonsert med høgtideleg feiring av vinnaren av Lindemanprisen og De Unges Lindemanpris 2023 fredag 20. oktober kl. 18:00 på Noregs musikkhøgskole.

Gå til festkonserten

Artikler relevante